Webinar: Het Burgerinitiatief door Esmée Driessen en Ines Balkema

Evenement 29 oktober 2024
Header image Webinar: Het Burgerinitiatief door Esmée Driessen en Ines Balkema

Op 17 oktober 2024 namen Esmée Driessen en Ines Balkema ons mee in een webinar over het burgerinitiatief als innovatieve financieringsvorm. Esmee, eerder dit jaar gepromoveerd op burgerparticipatie, trapte af met een presentatie. Daarna begeleidde Emma Cnossen het gesprek met Ines Balkema, projectleider Right2Challenge bij de gemeente Rotterdam. In die rol is zij inmiddels betrokken bij achttien Right to Challenges. Het werd een buitengewoon boeiend gesprek vol rake citaten en ruimte voor interessante vragen vanuit het digitale publiek.

In het gesprek werden de bevindingen van Esmée gestaafd met voorbeelden van de Right to Challenge uit Rotterdam. Zo kwam naar voren dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen de theorie en de praktijk. Dat het burgerinitiatief veelal wordt gezien als een manier om de kloof tussen overheid en burger te verkleinen, kwam ook in dit webinar naar voren. En dat werkt twee kanten op. Zo is de stap voor de burgers om de gemeente uit te dagen, groot, maar is het loslaten van de normale werkwijze voor ambtenaren minstens even groot, benadrukt Ines.


Het uitdaagrecht is niet het instrument dat voor de grote gelijkmaker gaat zorgen, vult Esmée aan. Mensen die voorheen niet kwamen stemmen, haken niet nu ineens aan. Maar: het zorgt wel voor een houding van de overheid die als meer dienstbaar kan worden beschouwd. ‘U heeft een goed idee, de overheid denkt met u mee’, suggereert ze dan ook als slogan die de overheid veel vaker zou mogen gebruiken.


Verder was er aandacht voor de risico’s van het Right to Challenge (niet zo groot volgens de sprekers), waren er vele praktische tips voor de beste manier om het R2C in te richten én werd er een prachtig voorbeeld geschetst van een succesvol Right to Challenge in de Rotterdamse Schepenstraat, waar de gemeente na een bewonersavond over het ophogen van de straat en het daardoor noodzakelijke kappen van bomen, door de bewoners werd uitgedaagd. Het verhaal over deze succesvolle Right to Challenge is hier op onze site te vinden:

Schepenstraat Rotterdam

 

De verwachtingen en de hoop bij het wetsvoorstel versterking participatie op decentraal niveau, dat op 1 januari 2025 in werking treedt, zijn hoog. Is burgerparticipatie altijd het antwoord? Esmée vindt van niet. Als je iets aan de toegankelijkheid van de overheid wilt doen, lost burgerparticipatie dat niet altijd op. Maar, burgerparticipatie kan wel last hebben van het gebrek aan toegankelijkheid van de overheid. En daar sluit Ines zich bij aan. Ambtenaren kunnen burgerparticipatie inzetten om de overheid toegankelijker te maken. 

 

Het webinar eindigt dan ook met hoopvolle uitspraken. Dat burgers en ambtenaren uiteindelijk anders en gemakkelijker met elkaar gaan samenwerken. Dat het Right to Challenge leidt tot een andere houding en gedrag, en er een samenwerking ontstaat zonder dat er nog een instrument tussen zit. Het vraagt om een bredere manier van kijken bij gemeentes, waterschappen en provincies. Laat dit webinar een mooie stap in die richting zijn.

 

Meer weten? Kijk het webinar hier terug: