Hetti van Hamersveld
Story matchfunding
Binnen verschillende overheidsinstanties wordt al gebruik gemaakt van het financieringsinstrument matchfunding. Zo is Hetti van Hamersveld vanuit de provincie Zuid-Holland betrokken bij groene initiatieven vanuit de regio. “Het leuke aan matchfunding is dat je lokale initiatieven kan steunen door in te zetten op de betrokkenheid van bewoners uit de regio”, vertelt Hetti. Dit instrument is volgens Hetti zeer geschikt voor kleine projecten zoals sociale, duurzame en groene initiatieven, maar kan ook gebruikt worden in andere beleidsterreinen, zoals leefbaarheid. Een uitstekend voorbeeld van een duurzaam initiatief is te zien in het filmpje over stichting Bijkerij in Leiden. Hierin laten Marcel Betgen en Peter van Proosdij zien hoe door middel van matchfunding een buurt een lokaal en kleinschalig initiatief kan steunen.
De reden dat matchfunding zo geschikt is voor sociale en duurzame initiatieven, is omdat men er snel en efficiënt op in kan spelen. In tegenstelling tot andere financiële instrumenten kan een matchfunding project relatief snel van de grond komen. Ook past matchfunding bij de huidige tijdsgeest, mede omdat initiatieven veelal online ontstaan en door middel van sociale media naamsbekendheid verwerven. Om lokale projecten snel en dynamisch te kunnen faciliteren, raadt mevrouw van Hamersveld wel aan om samen te werken met een externe partner.
De provincie Zuid-Holland werkt daarom samen met stichting ‘voor je buurt’; de provincie bepaalt de kaders en de stichting toetst of de ingediende projecten binnen deze kaders vallen. “Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken met de externe partner over de provisie en de taakverdeling”, aldus mevrouw van Hamersveld. “Daarnaast zou ik andere beleidsmakers aanraden duidelijk voor ogen te hebben welk beleidsdoel je wilt bereiken, maar de uitvoering niet te veel dicht te timmeren. Mijn ervaring is dat een belangrijke succesfactor van het instrument is om mensen te vertrouwen en er niet te dicht op te zitten.”
Het uitvoeren van een matchfunding project heeft vooral een sociaal aspect, waarbij het belangrijk is om een duurzaam netwerk op te bouwen. Mede vanwege het lokale en sociale aspect, denkt mevrouw van Hamersveld dat ook gemeenten matchfunding als financieel instrument goed zouden kunnen inzetten om lokale initiatieven te stimuleren. Al met al is matchfunding een zeer nuttig instrument als men kleine en lokale initiatieven van de grond wilt tillen. Voor grotere projecten die meer financiering behoeven is een ander financieel instrument geschikter, aldus Hetti. De kans is kleiner dat bij grotere projecten een evenredig draagvlak op lokaal niveau kan worden gecreëerd, omdat men zich volgens Hetti wellicht minder verbonden zal voelen bij het project.
Meer ervaringen
-
Mirjam Hendriks
Story Publieke Prijsvraag
De afgelopen tien jaar is er binnen Provincie Noord-Holland ongeveer tien keer een publieke prijsvraag uitgeschreven. Als subsidieadviseur bij de Provincie Noord-Holland, weet Mirjam Hendriks alles van dit financieringsinstrument. Steeds meer geld…
-
Hetti van Hamersveld
Story matchfunding
Binnen verschillende overheidsinstanties wordt al gebruik gemaakt van het financieringsinstrument matchfunding. Zo is Hetti van Hamersveld vanuit de provincie Zuid-Holland betrokken bij groene initiatieven vanuit de regio. “Het leuke aan matchfunding…
-
Schepenstraat Rotterdam
Story Right to Challenge
In de gemeente Rotterdam is gebruik gemaakt van het Right to Challenge bij de nieuwe inrichting van de Schepenstraat. Toen de gemeente op 18 september 2014 de plannen betreffende de herinrichting van de Schepenstraat presenteerde op een…
-
Provincie Noord-Brabant
Story Revolverend fonds
De Provincie Noord-Brabant heeft meerdere revolverende fondsen opgericht die elk verschillende publieke doelen dienen. Dit kunnen bijvoorbeeld culturele of innovatieve doelen zijn. Deze fondsen kunnen verschillen in de mate van revolverendheid. Frans…
-
Prof. mr. dr. Job Cohen
Story Right to Challenge
Prof. mr. dr. Job Cohen, voormalig staatssecretaris en burgemeester van Amsterdam, ondersteunt het belang van burgerinitiatieven zoals het Right to Challenge. “Ik vind het mooi dat er instrumenten zijn waarmee raadsleden met een open oor naar…
-
Demy Jongkind
Over de subsidietafel
Demy Jongkind, promovenda aan de Universiteit Leiden, vertelt meer over de verdeling van schaarse subsidies via de subsidietafel.
-
Louise Verboeket
Over de publieke prijsvraag
Louise Verboeket, inmiddels docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt meer over financieren via een publieke prijsvraag.
-
Veerle van Waarde
Over het revolverend fonds
Veerle van Waarde, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt meer over financieren via een revolverend fonds.