Interview met de RVO: inzet van kennisvouchers voor het MKB

Persbericht 7 mei 2025
Header image Interview met de RVO: inzet van kennisvouchers voor het MKB

In dit interview spreken we met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO). De RVO is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat zich onder andere bezighoudt met (subsidie)regelingen voor ondernemers en organisaties. Tineke Schavemaker, adviseur bij de RVO, is onder meer betrokken bij de zogenaamde MKB-innovatiestimulering topsectoren kennisvouchers (MIT-kennisvouchers). MKB-bedrijven kunnen zo’n MIT-kennisvoucher gebruiken om kennis te halen bij onderzoeksinstellingen. Daarmee is het een waardevol financieringsinstrument voor MKB- bedrijven die willen innoveren en daarvoor nieuwe producten, processen of diensten willen ontwikkelen. We stelden Tineke diverse vragen over de toepassing van vouchers in de praktijk.

De MIT-kennisvoucher komt voort uit de zogenaamde MIT-regelingen. Waarom de keuze voor vouchers als financieringsinstrument?

De keuze voor de MIT-kennisvoucher als financieringsinstrument komt voort uit het topsectorenbeleid. De regeling richt zich op MKB-bedrijven binnen vijf verschillende topsectoren en biedt een toegankelijke manier om samen te werken met kennisinstellingen. Vouchers zijn een laagdrempelige manier voor bedrijven om de benodigde expertise in te schakelen, zonder de complexiteit en moeilijkheid van traditionele financieringsmethoden die vaak moeilijker toegankelijk zijn voor kleinere bedrijven. ‘Wat we zagen is dat het bereik van de MKB-bedrijven werd vergroot door de topsectoren zelf, via innovatiemakelaars en netwerkbijeenkomsten. De RVO heeft dit effect met de voucherregeling indirect in gang gezet’. 

 

Waar liepen jullie tegenaan in de uitvoering van de MIT-kennisvoucher? 

Tineke legt uit dat de aanvragen voor de MIT-kennisvoucher doorgaans via e-herkenning binnenkomen via het digitale portaal van de RVO, vaak met hulp van een intermediair, zoals de kennisinstelling zelf. ‘Aanvankelijk was een van de grootste uitdagingen de enorme hoeveelheid aanvragen die in korte tijd werden ingediend. Dit zorgde ervoor dat de aanvragen moeilijk op tijd verwerkt konden worden. Daarnaast bleek dat de aanvragen niet gelijk verdeeld waren over de verschillende topsectoren, met een oververtegenwoordiging van aanvragen uit de tuinbouwsector’.

 

Wijzigingen in de Voucherregeling

Ook was er na de start met de MIT-kennisvoucher sprake van een onderuitputting; er werd toch niet het hele beschikbare budget werd uitgegeven. In 2020 werd er daarom een onderzoek uitgevoerd naar de onderuitputting van de MIT-kennisvoucher. Het onderzoek bracht verschillende knelpunten aan het licht, zoals de coördinatie tussen MKB-bedrijven en kennisinstellingen, de voorwaarden van de voucher, en de communicatie over het financieringsinstrument. Als reactie hierop paste de RVO de regeling aan, zodat bedrijven nu meerdere vouchers kunnen combineren. Tineke: ‘deze wijziging heeft de onderuitputting opgelost. Sindsdien wordt de regeling beter benut’. 

 

Positieve reacties 

De reactie vanuit zowel het bedrijfsleven als de kennisinstellingen was overwegend positief. Hoewel Tineke niet betrokken is bij het ontwikkelen van het beleid en enkel bij de uitvoering, stelt ze dat het bij het opzetten van een voucherreling essentieel is om goed na te denken over de doelgroep. Dat is dan ook wat ze andere (overheids)instellingen adviseert: ‘Overweeg goed wie je wilt bereiken en hoe je de doelgroep vervolgens kunt aanspreken. De MIT-kennisvoucher blijft een waardevol en laagdrempelig instrument voor MKB-bedrijven die willen innoveren’. 

 

Meer weten over vouchers? Klik dan hieronder.

Voucher

Foto van Zobia Shakar via Unsplash